Iordania,în căutarea Beduinilor!

Wadi Rum

De ce Iordania? Au fost câteva motive pentru care am ales Iordania:

  • ne doream să avem o destinație în afara Europei;
  • să fie relativ aproape și cu un buget modest;
  • se ne ofere siguranță, fiind pentru prima dată când avem parte de o altă cultură în călătoriile noastre.

Și astfel am ajuns sa bifăm Iordania.

Amman

Despre Iordania

Iordania este o țară musulmană din Orientul Mijlociu, oficial denumită regatul Hașemit al Iordaniei. Iordania este o țară foarte sigură și liniștită în ciuda vecinilor care sunt un pic mai agitați Irak și Siria. Cănd mă refer la siguranță pot sa vă spun că la orice pas există poliție fie că te afli in capitala Amman fie că ești in mijlocul deșertului. Iordania este însă o țară destul de scumpă comparativ cu multe țări din Europa, dinarul iordanian este mai puternic decât euro, 1JOD fiind 1.2 Euro. Traficul în Amman este haotic, nu există semafoare, treceri pentru pietoni însă în tot acest haos există o ordine în comparație cu Bucuruștiul.

Itinerariu

Înainte de plecare am facut un research despre cum ar fi mai bine sa călatorim prin Iordania dacă să alegem mașina sau mijloacele lor de transport. Am ales intr-un final mașina, și pot sa vă recomand cu încredere. Transportul între punctele de interes este destul de greoi neavând un sistem de transport bine pus la punct și în acelasi timp Bus-urile sunt destul de vechi și neprietenoase.

Ziua 1 – aterizare Amman – închiriere mașină – plimbare prin Amman

Am ales Ryanair avănd curse directe pe principalul aeroport din Iordania Queen Alia, de unde am ridicat și mașina de la Europcar (fiind printre singurii care nu solicită card de credit pentru închiriere). Inițial am avut rezervare pentru un Mitsubishi Lancer însă am primit un Peugeot care a fost destul de în regula, costul pentru 7 zile a fost în jur de 300 euro cu asigurare pentru orice problemă. Ca și pont am facut închirierea prin WizzAir și am primit în cont 10 % din valoarea închirieri.

Am plecat spre Amman un drum de aproximativ 45 de minute, bine de știut dacă ai cazare in centrul orașului caută parcare gratuită, chiar dacă traficul nu este prietenos parcarea se face doar în locuri permise.

Panorama view Amman
Panorama view Amman – Teatrul Roman

Ziua 2 – cafea, ceai și narghilea în Amman – Jerash

Ziua a doua am ales să o petrecem prin Amman să ne pierdem printre oameni și străduțe  și a fost o alegere inspirată. Amman are aproape 5 milioane de locuitori așezat pe 7 coline ceea ce gasești la tot pasul locuri frumoase. Cu ce te surprinde Amman-ul sunt diferențele de la o stradă la cealaltă, acum vezi o străduță frumoas aranjată cu tarabe aliniate, street-food și la urmatorul colț peisajul se schimbă la 180 de grade. Orașul este viu de dimineața până noaptea târziu, fie că te plimbi pe stradă și gasești cu siguranță pe cineva să te servească cu o ceașcă cu ceai (în Iordania am baut cel mai bun ceai) fie că ieși noapte vei găsi un loc în care să fii primit pentru orice îți dorești. Shisha sau (Narghilea) se găsește oriunde, până și în parc cineva îți poate aduce o shisha și chiar este bună. În Iordania se fumează peste tot în caz ca ești în situația asta o sa dea ”norocul peste tine”.

Într-un moment am zis stop la Amman și am pornit spre Jerash. Este un oraș destul de mic la aproximativ o oră de mers cu mașina. Jerash te inpresioneză prin situl arheologic al unei dintre cele mai mari cetăți romane din Orientul Mijlociu. Și când spun mari mă refer la mers 3 – 4 ore să vezi toate minunatele clădiri romane, de la piețe la amfiteatre și străduțe din perioada romană. Încă se pestrează foarte bine majoritatea templeror pentru fiecare zeu (Zeus, Artemis..). Personal am fost mult mai impresionat de aceste ruine decât cele din Roma. Jerash este un loc de vizitat în maxim o zi – alte locuri turistice în oraș nu sunt de vizitat. Însă am gasit un restaurant excelent aici, despre care o sa vorbesc în articolul urmator despre unde să mănânci in Iordania.

DSCF3922
Jerash

Ziua 3 – Muntele Nebo – Marea Moartă

Am terminat de vizitat Amman-ul cu Citadela de unde ai o privire superbă deasupra orașului și Teatrul Roman care se află chiar în centrul orașului pe care le-am vizitat în aproximativ 2 ore. Am plecat spre Marea Moartă însă am facut un mic ocol și la Muntele Nebo despre care se spune că aici Moise a spus că a văzut tărâmul făgaduinței înainte de a muri. Mount Nebo se află la aproximativ 1000 de metri deasupra nivelului mări ceea ce este un loc superb de unde poti admira Marea Moarta la orizont și dealuri pe unde urci până ajungi sus.E un obiectiv pentru care nu trebuie sa aloci mai mult de oră pentru al vizita.

DCIM100GOPROGOPR0574.JPG
Muntele Nebo

Am continuat drumul șerpuit printre munți pănă la Marea Moartă. Ce este suprinzător aici este că pe fiecare vale a muntelui există oameni care încă traiesc în corturi de plastic și cresc capre pe vârf de munte. La Mare Moartă există pe tot țărmul lanțuri de hoteluri care mai de care, și pentru a ajunge la mare trebuie musai să ai cazare la un hotel de genul. Aici am avut prima interactiune cu securitatea despre care vorbeam la început că Iordania este o țară sigură. Ajunsi în fața hotelului am fost întâmpinați de un portar care a avut câteva întrebări (aveți rezervare, pașapoartele la control, verificat mașina) după care se deschide o poartă imensă, am ajuns la intrarea în hotel aceeași securitate ca la aeroport ne-a întâmpinat. Am rămas uimit de cum sunt lucurile în Iordania, la nici 20 de minute de mers oamenii trăiesc în corturi iar aici doar lux și hoteluri de 5*. Marea Moartă este cel mai jos punct de pe Pământ se află la 400 de metri sub nivelul mării ceea ce dă apei o salinitate încât nu trebuie să știi să înoți că apa te ține la suprafață.

Marea Moartă
Marea Moartă

Ziua 4 – Autostrada deșertului – Aqaba

Aqaba este la o distanță de aproximativ 300 Km de Marea Moartă, sunt legate de o autostradă care se află aproape în totalitate prin deșert. În prima partea drumului am mers pe malul mării cu un peisaj superb după care încet încet am intrat spre deșert. Pe autostradă sunt câteva puncte de control unde îți cer pașaportul și îți urează “Welcome to Jordan”. Aproximativ 4 ore a durat și am ajuns la Aqaba o oază de relaxare la Mare Roșie. Aici am făcut pentru prima dată Scuba Dive. Dacă încă nu a-ți făcut scuba dive și vă plănuiți o vacanță în Iordania vă recomandă să încercați, sau dacă scufundările nu vă sunt confortabile puteți încerca snorkeling. Coralii și peisajul marin de la Marea Roșie sunt minunate.

DSCF4137

Aqaba pot să spun că este cu adevărat o stațiune foarte turistică pentru o țară musulmană. Nu am găsit locuri de vizitat în oraș, doar ne-am plimbat pe malul mării și am avut parte de un apus superb. Din Aqaba se vede seara Eliat din Israel, sunt aproximativ 20 de minute de mers cu mașina.

DSCF4147

Ziua 5 – Wadi Rum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *